PSP

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Parkinsonismen Ľ PSP

PSP: Progressieve Supranucleaire Paralyse

Progressieve Supranucleaire Paralyse is een ander vorm van parkinsonisme. Letterlijk betekent het een verlammingen (paralyse) in het hersengedeelte dat de oogbewegingen regelt (supranucleair) en in de loop der tijd wordt de ziekte steeds erger (progressief). Pas in 1964 werd deze ziekte voor het eerst beschreven door Steele, Richardson en Olzewski.

Jaarlijks krijgen 1 op de 1000 mensen PSP. De ziekte begint meestal na het 40ste levensjaar en iets meer mannen dan vrouwen krijgen er last van.

De verschijnselen bij PSP zijn o.a.

  • Slikproblemen
  • Veranderingen in spreken en articulatie
  • Een vorm van dementie met depressie, angst en apathie; ook het logisch denken gaat slechter en ook het uitvoeren van denken en doen kan snel verstoord raken
  • Onzeker lopen en achterover vallen
  • Verstoorde oogebewegingen, een beperkt blikveld, slechter gaan zien en niet meer goed omhoog en omlaag kunnen kijken zonder het hoofd te bewegen
  • Stijfheid, met name van de lage rugspieren en de nek; dit zorgt voor een "trotse" houding: helemaal rechtop met opgeheven hoofd

In tegenstelling tot de ziekte van Parkinson, komt PSP in beide lichaamshelften even sterk voor.

PSP wordt steeds erger (progressief). Met het verloop van de ziekte nemen de lichamelijke beperkingen en ook de dementie toe. Eerst raakt de patiŽnt volledig aangewezen op een rolstoel en later wordt de patiŽnt bedlegerig en moet volledig verzorgd worden. Uiteindelijk leidt PSP na gemiddeld 6 jaar tot de dood. De overleving kan echter variŽren van 2 tot 16 jaar.

De oorzaak van PSP is onbekend. In tegenstelling tot bij de ziekte van Parkinson, sterven bij PSP niet de dopamineproducerende cellen af, maar de cellen waarin de dopamine effect heeft. Deze cellen bevinden zich in het stratium, een onderdeel van de basale hersenkernen.

Het stellen van de diagnose PSP

PSP is meestal goed te onderscheiden van Parkinson, omdat de ziekteverschijnselen in een andere volgorde optreden. Symptomen die in een vroeg stadium op PSP kunnen duiden, zijn een veranderde houding, stoornissen in de oogbeweging en het ontbreken van een tremor (het voor ParkinsonpatiŽnten kenmerkende trillen).

Vaak wordt bij het stellen van de diagnose ook hersenonderzoek gedaan (CT-scan of MRI-scan), maar dat is bedoeld om andere oorzaken uit te sluiten. PSP is niet op hersenscans waar te nemen.

Behandeling van PSP

PatiŽnten met PSP kunnen helaas niet genezen worden. Daarom is de behandeling gericht op het verminderen van de symptomen en het leven nog zo aangenaam mogelijk maken. Dopamine-therapie heeft geen enkel effect, maar antidepressiva helpen soms en oo het geneesmiddel Symmetrel kan enig effect hebben.

De lichamelijke klachten worden meestal behandeld met logopedie, fysiotherapie en revalidatie. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Parkinsonismen Ľ PSP
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Leven met Parkinson.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)