Symptomen en verschijnselen

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Symptomen

Symptomen en verschijnselen bij de ziekte van Parkinson

De klachten bij Parkinson kunnen van patiŽnt tot patiŽnt sterk verschillen. Wat wel bij alle patiŽnten gelijk is, is dat de klachten steeds erger worden. Er is geen weg meer terug.

Uiteindelijk wordt het dagelijks leven van ParkinsonpatiŽnten sterk beÔnvloed door de klachten en raken ze ernstig invalide.

De belangrijkste verschijnselen bij Parkinson zijn:

  • Trillen (ook wel tremor genoemd); dit is bij 70% van de patiŽnten het eerste verschijnsel
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Het vertragen van bewegingen (bradykinesie)
  • Depressiviteit

Andere veel voorkomende symptomen zijn:

  • Moeite met het starten van bewegingen (akinesie)
  • Het ontbreken van automatische bewegingen zoals oogknipperen (hypokinesie)
  • Evenwichtsproblemen (posturale instabiliteit)
  • Een starre gezichtsuitdrukking
  • Spraakproblemen
  • Lopen met schuifelende pasjes in een voorovergebogen houding

Ook is het mogelijk dat er spraakproblemen optreden, dat de reukzin verslechtert of dat er meer speeksel wordt geproduceerd (toegenomen speekselvloed). Autonome stoornissen komen ook voor, bijvoorbeeld obstipatie, erectieproblemen, pijnklachten, overmatig zweten en schommelingen van de bloeddruk. Ook slaapstoornissen kunnen voorkomen, zoals moeite met in slaap vallen maar ook heel levendig dromen.

Sociale handicap

Van de verschillende symptomen van Parkinson, valt het beven het meeste op. De omgeving heeft dit natuurlijk in de gaten en daardoor kan de patiŽnt gespannen raken van de pogingen om het beven te onderdrukken. Maar helaas kunnen ParkinsonpatiŽnten het beven niet zelf onderdrukken en door de inspanning gaan ze vaak erger beven.

Het trillen van Parkinson-patiŽnten, ook wel tremor genoemd, is een zogenaamde rusttremor. Het beven doet zich vooral voor als het lichaamsdeel in rust is en dus geen beweging uitvoert. Het beven is door de patiŽnt zelf niet te onderdrukkken, maar stopt vanzelf als de patiŽnt slaapt.

De starre gezichtsuitdrukking is ook opvallend. Een voorbeeld van iemand die weinig emotie op zijn gezicht toonde is wijlen Prins Claus (1926-2002).

Tremor (het trillen) en de starre gezichtsuitdrukking zijn een hele vervelende sociale handicap. Ook spraakproblemen kunnen erg vervelend zijn.

Fysieke handicap

Stijfheid van de spieren en traagheid bij het bewegen, zijn ook veel voorkomende verschijnselen bij Parkinson. Stijfheid wordt ook wel rigiditeit genoemd en het vertragen van bewegingen wordt ook wel bradykinesie genoemd.

Spierstijfheid kan door het hele lichaam beginnen. In een been of arm, bij de nek of bij de schouders. In het begin is bij de helft van de patiŽnten maar ťťn kant van de hersenen aangetast. De stijfheid is dan beperkt tot ťťn kant van het lichaam.

Ook evenwichtsproblemen komen veel voor. Mensen met Parkinson vallen dan ook veel sneller dan gezonde mensen en gewone handelingen zoals het zich omdraaien staand maar ook liggend (in bed) worden moeilijker.

Allerlei normaal simpele handelingen zoals voetenvegen, traplopen of zwaaien met een arm, kosten veel moeite. Ook door een deuropening lopen of een obstakel omzeilen wordt moeilijker.

Depressiviteit

Depressies zijn ook een veel voorkomend symptoom. Zij kunnen natuurlijk ook los van de ziekte voorkomen, maar als gevolg ervan komen ze meer dan gemiddeld voor.

Voor meer informatie over depressiviteit kunt u ook een kijkje nemen op de website Depressief.nl. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Symptomen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Leven met Parkinson.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)