De ziekte van Parkinson

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Wat is Parkinson

Wat is de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen (een neurologische aandoening). De klachten kunnen zeer divers zijn en voor geen enkele patiŽnt is de ziekte van Parkinson precies hetzelfde. De ziekte wordt vooral gekenmerkt door een voortschrijdende stoornis in de motoriek, die het dagelijks leven van de patiŽnten ernstig beÔnvloedt en de patiŽnten ernstig kan invalideren.

De meest voorkomende verschijnselen bij Parkinson zijn:

  • Trillen (ook wel tremor genoemd)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Het vertragen van bewegingen (bradykinesie)
  • Moeite met het starten van bewegingen (akinesie)
  • Het ontbreken van automatische bewegingen zoals oogknipperen (hypokinesie)
  • Evenwichtsproblemen (posturale instabiliteit)

Ook een starre gezichtsuitdrukking en lopen met schuifelende pasjes in een voorovergebogen houding komen vaker voor. Maar er kunnen nog veel meer verschijnselen zijn.

De eerste beschrijver van de ziekte, de Engelse arts James Parkinson, beschreef bij een patiŽnt spierverzwakking en trillen als de belangrijkste symptomen. Later werd duidelijk dat de symptomen sterk per patiŽnt kunnen verschillen en dat lang niet alle ParkinsonpatiŽnten trillen.

De ernst van de symptomen en het verloop van de ziekte verschillen ook per patiŽnt.

Zodra er Parkinsonklachten ontstaan, is er geen weg meer terug. Door de jaren heen nemen de klachten toe en spontaan herstel is niet mogelijk. Er zijn ook geen medicijnen die de natuurlijke aanmaak van dopamine kunnen herstellen. De behandeling van ParkinsonpatiŽnten is er dan ook op gericht om de symptomen te bestrijden.

Wie krijgt de ziekte van Parkinson

Meestal begint de ziekte van Parkinson op wat latere leeftijd tussen het 50e en 60e levensjaar. Bij deze groep komt de ziekte voor bij 1 op de 50 mensen. Zo'n 10% van alle ParkinsonpatiŽnten is jonger dan 40 jaar. Een bekende jonge ParkinsonpatiŽnt is de acteur Michael J. Fox. Deze acteur, onder meer bekend van de filmtrilogie Back to the Future werd op 30-jarige leeftijd de diagnose Parkinson gesteld.

Een bekende Nederlander met de ziekte van Parkinson is wijlen Prins Claus, de echtgenoot van Koningin Beatrix. Prins Claus overleed in 2002 aan een combinatie van de ziekte van Parkinson en een longontsteking.

Levensverwachting

De ziekte van Parkinson is niet dodelijk. De levensverwachting van ParkinsonspatiŽnten is door de moderne behandelmogelijkheden en de dopaminetherapie, vrijwel even groot als die van gezonde mensen. Wel kunnen patiŽnten in vergevorderde stadia van de ziekte, weleens fatale complicaties krijgen. Als de algehele lichamelijke gesteldheid al ondermijnd is door de Parkinson, kan de patiŽnt gemakkelijker overvallen worden door zaken als een longontsteking, nierinsufficiŽntie en infectieziekten. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Wat is Parkinson
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Leven met Parkinson.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)