Omgaan met Parkinson

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Omgaan met Parkinson

Omgaan met de ziekte van Parkinson

De diagnose "Ziekte van Parkinson" brengt veel emoties met zich mee. Bijvoorbeeld gevoelens van angst, verdriet of onrust. Soms ook opgeluchtheid, omdat eindelijk duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Leven met een ziekte als Parkinson brengt beperkingen met zich mee, maar met de juiste behandeling en een positieve insteek valt er vaak nog veel te doen en te genieten.

Ook voor de direct betrokkenen, zoals de partner en de kinderen, kan het moeilijk zijn. Parkinson is een chronische ziekte die niet te genezen is. Begeleiding kan van vaak nuttig zijn. Bijvoorbeeld door de parkinsonverpleegkundige, de maatschappelijk werker of een psycholoog.

Leven met de ziekte

De ziekte van Parkinson brengt duidelijke beperkingen met zich mee. Dat kan al 's ochtends vroeg beginnen met het uit bed komen en het aantrekken van de kleren. Een aantal activiteiten kan ook trager gaan, zoals het opstaan uit een stoel en lopen. Het is belangrijk om uw eigen beperkingen te leren kennen en ťrkennen. Hulp bij de beperkingen kan extra ruimte geven om u op de activiteiten te richten die u nog wel kunt uitvoeren.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen en voorzieningen verkrijgbaar, die het omgaan met de ziekte gemakkelijker maken. Zo is er bijvoorbeeld aangepast bestek te koop, de sta-op stoel en beugels voor in de badkamer. Ook een verhoogd toilet kan handig zijn.

Als het moeilijker wordt om obstakels zoals stoelen en tafels te omzeilen, is het verstandig om de inrichting van het huis aan te passen. Een aantal belemmeringen kan daarmee worden weggehaald.

Wat ook een vervelend probleem kan zijn, is dat het omdraaien in bed moeilijker wordt. Een simpele tip hierbij is, om wollen sokken aan te trekken. De voeten glijden dan makkelijker over de lakens. Wanneer sokken niet helpen, is een steviger hulpmiddel nodig. Bijvoorbeeld een papegaai boven het bed om je aan op te hijsen, een bedbeugel of een touwladdertje dat aan het voeteind van het bed is vastgemaakt en dat bovenop de dekens ligt. Daaraan kun je je dan optrekken.

De fysiotherapeut of ergotherapeut kan u helpen en informeren over het gebruik van hulpmiddelen. -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Omgaan met Parkinson
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Leven met Parkinson.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)